Vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin

Tekniset

Suosittelemme, että asennus- ja huoltotöissä käytetään aina LVI-ammattilaista. Ennen asennusta on putkisto huuhdeltava huolellisesti. Hanaan ei saa liittää sulullisia laitteita, sillä niiden aiheuttama paine saattaa vahingoittaa hanaa.

Katso asennusvideo

FastFix-kiinnityksen avulla hanan asennus on erittäin helppoa. Nopeimmillaan asentaminen vie vain puoli minuuttia aikaa. Asennus tapahtuu altaan päältä toisin kuin perinteisen hanan kiinnitys. FastFix-pikakiinnityskappale on patentoitu kansainvälisesti. Se on käytössä kaikissa Granan keittiö- ja pesuallashanoissa.

Hanojen ulkopintojen puhdistuksessa pätevät samat säännöt kuin kodin maalattujen pintojen puhtaanapidossa yleensäkin. Hanat tulee puhdistaa neutraaleilla tai lievästi emäksisillä (pH 6­-9) nestemäisillä pesuaineilla. Noudata aina pesuaineen valmistajan käyttö-­ ja annosteluohjeita. Kostuta sieni tai pehmeä keittiöliina pesuaineliuokseen. Huuhtele hana runsaalla puhtaalla, haalealla vedellä ja pyyhi se lopuksi kuivaksi. HUOM! Älä käytä sumutinpulloa pesuaineen levittämiseen hanalle.

Mikäli hana tai hanavarusteet asennetaan tiloihin, joissa niiden sisälle jäävä vesi voi päästä jäätymään, on ehdottomasti huolehdittava siitä, että ne tyhjennetään vedestä. Säätöosa on kuitenkin hyvä ottaa vähintään talteen lämpöiseen paikkaan koska pienikin tippa jäätyessään laajentuu ja rikkoo keraamiset laatat. Hana voidaan myös irrottaa ja varastoida lämpimään talven ajaksi.

Hanaan ei saa liittää minkäänlaista sulullista laitetta, kuten pullopesuria tms. Se voi aiheuttaa erittäin suuria paineiskuja vaurioittaen hanan omaa säätö-­ ja sulkulaitetta tai juoksuputkea. Lisäksi hanoissa voi tapahtua haitallista ristiin virtausta. Tulee myös huomioida, että takuuehtomme koskevat vain Granan alkuperäisosin varustettuja hanoja ja hanakokonaisuuksia.

EcoClick on yksinkertainen tapa säästää luontoa. Kun hanan virtaamaa säätää suuremmalle, hanan kahva naksahtelee pehmeästi asteittain käden alla. Naksahdus muistuttaa sinua hienovaraisesti miettimään vedenkäyttötarvettasi. EcoClick ei kuitenkaan rajoita sinua, kun tarvitset paljon vettä.

FlexPex-putket ovat metallivaipalla suojattuja muovisia pex-putkia. Ne ovat taipuisia ja siksi helppoja käsitellä. FlexPex-putket tekevät asennuksesta vaivatonta.

Grana-keittiöhanojen ja -pesuallashanojen liitosputkina käytetään FlexPex-putkia. Muovisia pex-putkia on helppo taivuttaa, jolloin putkien asennus ja käsittely on helppoa. Pex-putkien ympärillä on lisäksi metalliverkko, joka suojaa putkea. CE-tyyppihyväksytyt, kestävät pex-putket on helppo asentaa. Enää vaarana ei ole putkien poikkitaipuminen. Granan käyttämät FlexPex-putket ovat 15 cm pidemmät, kuin normaali totuttu pituus mikä helpottaa entisestään useissa kohteissa asennusta.

FlexPex on vastaus LVI-asentajien pyyntöihin taipuisista putkista. Uutuutena pex-putkissa on värikoodaus. Kuuma putki on juovitettu punaisella teräslangalla koko matkalta ja kylmä putki on sinisellä.

FlexPex-putket valmistaa Tucai, joka on yksi maailman suurimmista putkivalmistajista.

Ympäristöministeriön ohjeiden mukaan kosteusvaurioiden mahdollisuus pitää minimoida jo rakennusvaiheessa ja LVI-ratkaisuja kunnostettaessa. Muistathan käyttää LVI-alan ammattilaista hanojen kytkemisessä vesijohtoverkostoon.

Granan hanat täyttävät eurooppalaisten standardien vaatimukset niin suomessa kuin muuallakin Euroopassa. Hanoista testataan sekoittajan äänentasoja, vedenvirtausta, käyttökestävyyttä ja irtoavien raskasmetallien, lyijyn ja kadmiumin, pitoisuuksia. Myös raskasmetallitesteissä meillä on Suomen parhaimmat tulokset.

Kaikki testauksemme, mukaan lukien laadunvalvonta, on täysin kolmannen osapuolen tehtävänä.
Kaikki testimme toteutetaan kahdella suomalaisella Finas:in (www.finas.fi) akkreditoimalla laboratoriolla, joko VTT:llä (www.vtt.fi) tai insinööritoimisto Zennerillä (www.zenner.fi).

Tyyppihyväksyntä on Suomessa aina vapaaehtoinen eikä sen puuttuessa voida määrätä käyttökieltoa.

Koko Euroopan kattava CE-sertifioinnin on ollut tarkoitus korvata mm. Suomen Kansallinen STF-sertifionti sekä Tanskan Kansallinen VA-sertifionti. Tällä hetkellä eri maiden vesikalustesertifioinneissa (hanat, suihkut) on niin merkittäviä eroja, että CE-merkintä ei näyttäisi olevan ajankohtainen lähitulevaisuudessa. Tästä syystä olemme aloittaneet kansallisen STF- ja VA-sertifioinnin hakuprosessin meillä jo olleiden standardien mukaisten testauksien tukemiseksi ja asioiden selkeyttämiseksi. Tällä hetkellä pääosin kaikki tasoon kiinnitettävät hanat ovat stf ja/tai Va hyväksyttyjä.

40 mm säätöosa on käytössä kaikissa muissa hanoissa, paitsi Gavia -keittiö- ja pesuallashanoissa sekä vesiputoushanoissa on käytössä 35 mm säätöosa.

Ei saa. Kylmän veden käyttöön kiinteästi on siirrytty jo lähes kaikkien hanavalmistajien kaikissa malleissa. Syynä muutokseen on pääosin pesukonevalmistajien ohjeistukset takuista, energian säästöstä (eco pesu 50° vedessä) sekä pesutuloksista. Tämän päivän pesukoneet, jotka on valmistettu mahdollisimman vähän ympäristöä kuluttaviksi, ovat ennemminkin “peseviä tietokoneita” ja mikäli ne asennetaan kuumavesilinjaan, niiden termostaatin anturit saattavat vahingoittua, ohjelmisto sakkautuu koska se ei pääse toimimaan ohjelmoidulla tavalla – takuu raukeaa (useimmissa hetkellinen max. 60°C,verkostoissa kuuman veden lämpötilat ovat useimmiten 55°-80°C) Puhdistustuloksessa on eroja, mikäli esihuuhtelu tapahtuu kuumalla vedellä jolloin valkuaiset tarttuvat (palavat) astioiden pintaan, eivätkä irtoa muuten kuin hankaamalla.

Normaalisti keittiöhanojen juoksuputken kääntösäde 150°.

Kääntösädettä voidaan rajoittaa pienemmäksi vaihtamalla juoksuputkeen 90° tai 45° rajoitinrengas.

Ongelmatilanteet

Aina kun tulee kysyttävää, älä irroita hanaa, vaan ota välittömästi yhteys asiakaspalveluumme, tai jälleenmyyjään.

Kun käsisuihku käytön jälkeen suljetaan, saattaa sen siivilän alle jäädä hieman vettä. Ellei vettä tyhjennetä, saattaa siitä käsisuihkua ripustettaessa osa valua ulos. Käsisuihkua tulisi käytön jälkeen ravistaa muutaman kerran voimakkaasti, jolloin vesi poistuu siiviläosasta, jonka jälkeen käsisuihku voidaan laittaa paikoilleen. Toinen mahdollisuus on että biden käsisuihku on asennettu ohjeen vastaisesti liian matalalle, bidekahva pitää asentaa aina vähintään samalle korkeudelle hanan kanssa.

Mikäli keittiöhana tiputtaa juoksuputken liitoskohdan ylä­- ja/tai alapuolelta, ovat juoksuputken tiivisteet joko kuluneet tai niissä on epäpuhtauksia. Tällöin tiivisteet on vaihdettava. Varaosia on saatavissa hyvinvarustellulta LVI-tuotteiden myyjältä.

Mikäli hanassa esiintyy vuotoa käyttökahvan alta, on tällöin hanan säätöosaan mitä todennäköisimmin mennyt veden epäpuhtauksia, jotka lähtevät yleensä liikkeelle putkistosta, kun uusi hana asennetaan.

Tällöin säätöosa on vaihdettava. kts.säätöosan vaihto ohjekirjasta.

Putkistosta on asennuksen yhteydessä irronnut veden epäpuhtauksia, jotka ovat saaneet hanassa tai putkistossa aikaan tukoksen. Tarkista myös poresuuttimen puhtaus.

Todennäköisin syy on veden epäpuhtaudet termostaatissa.

Vesiverkostossa on ilmaa esim. liian korkealle lämpötilalle säädetystä lämminvesi varaajasta (vesi pääsee kiehahtamaan), tai hanaan on päässyt veden epäpuhtauksista johtuva tukos.

Granasta

Takuu koskee materiaali- ja valmistusvirheitä viisi (5) vuotta ostokuitin päivämäärästä. Takuu ei koske normaalia kulumista, eikä tuotteen virheellisestä asennuksesta, käytöstä tai huoltotoimenpiteistä johtuvia vikoja tai veden epäpuhtaudesta aiheutuvia ongelmia.

Takuuasioissa, älä irrota hanaa, vaan ota välittömästi yhteys asiakaspalveluumme.

Granalla on laaja jälleenmyyjäverkosto Suomessa niin kivijalkaliikkeissä kuin verkkokaupoissa. Löydät meidät yli 180 jälleenmyyjän valikoimista! Katso jälleenmyyjät -sivultamme, lähimmän jälleenmyyjäsi tiedot.

Grana sijaitsee Akaassa, Tampereen läheisyydessä. Olemme suomalainen yritys, Suomalaisen Työn Liiton ja Suomen Yrittäjien jäsen. Granan hanat kantavat ylpeinä Design from Finland tunnusta.

Grana-tuotteet valmistetaan omalla tehtaalla Kiinassa, jossa noudatetaan suomalaista käytäntöä tuoteiden laadunvalvonnassa ja testauksessa, henkilöstön hyvinvoinnissa, palkkauksessa ja terveydenhuollossa sekä tehtaan siisteydessä ja työturvallisuudessa. Tehtaan ulkoisen laadun valvonnan hoitaa suomalainen VTT. Eettisen kaupankäynnin SMETA-auditointi on käynnissä tehtaallemme.

Tietenkin! Varaosia on saatavissa hyvin varustelluilta LVI-tuotteiden myyjältä, myös Granan asiakaspalvelu auttaa mielellään.